הכנת המצלמה וכיוון פרמטרים לפני יציאה לצילום
המצלמות המתקדמות שנמצאות ברשותנו נותנות לנו חופש פעולה ויצירתיות כמעט ללא גבולות. בזכות החידושים הטכנולוגיים אנו יכולים להגיע לתוצאות מצויינות במאמץ קטן. עם זאת כדאי להכיר מספר פרמטרים במצלמה אשר השליטה בהם מאפשרת דיוק וקבלת תוצאה מושלמת. מאידך אם לא מכירים פרמטרים אלה ולא דואגים לכוון אותם לפני היציאה לצילום ובמהלך הצילום עצמו, מובטח שנמצא את עצמנו מתוסכלים ואובדי עצות ובמקום לצלם נהיה עסוקים בחיטוט טכני בלתי פוסק, מה שבטוח יפגע בהנאה מחווית הצילום.
במפגשי הצילום הרבים שאני מקיים כחשפתי למספר בעיות חוזרות שחלק מהמשתתפים נתקלים בהן. בכדי למנוע תקלות כאלה, הגורמות לעיכובים ותסכול, החלטתי לכתוב מאמר זה. בתקווה שיעזור לחברי הצלמים להנות מחוויות צילום מעשירה ונטולת סיבוכים מיותרים.
הכנה כללית לפני צילום
לפני כל יציאה לצילום יש לבדוק כמה בדיקות חיוניות - בד"ח בשפת הטייסים. מה כולל בד"ח מצלמה ?
1 . מצלמה ועדשות נקיות.
2 . לבדוק שהמצלמה נדלקת.
3 . לבדוק את מצב הסוללה , לדאוג תמיד לפני יציאה לצילום שהסוללה שבתוך המצלמה מלאה לגמרי, לקחת סוללה חלופית שגם היא מלאה ולקחת מטען סוללות.
4 . לבדוק כרטיסי זיכרון, לוודא שהכרטיס במצלמה ריק ומפורמט. אם יש במצלמה שני חריצים לכרטיסי זיכרון אז לדאוג שבשניהם יש כרטיס ריק ומפורמט.
5 . לחבר עדשה למצלמה ולבדוק שהמצלמה נדלקת עם עדשה עליה ושהמצלמה עושה פוקוס עם העדשה עליה.
מצלמות DSLR
מצלמות DSLR כיום הן האופציה הפשוטה יותר לעבודה. על אף שעד לפני שנים ספורות הן היו פאר הטכנולוגיה כיום הן נחשבות פחות מתקדמות. בפשטות ההפעלה שלהן יתרונן. במצלמות DSLR יש לשים לב לפרמטרים הבאים:
1 . WB לדעת איך מכוונים ובוחרים WHITE BALANCE במצלמה ולדעת איך מכוונים טמפרטורת קלווין [K]. כך אפשר לבחור בצורה מדויקת את טמפרטוורת הצבע.
2 . ISO לדעת איך לכוון את הרגישות לאור של המצלמה - אין לעבוד ב - ISO אוטומטי.
3 . S מהירות התריס - יש לדעת איך לשנות - להעלות או להוריד את מהירות התריס רצוי לדעת מה השינוי בכל קליק 1/2 או 1/3 מהירות .
4 . A צמצם - יש לדעת איך משנים צמצם - איך פותחים או סוגרים ומה השינוי שמקבלים בכל קליק.
5 . FOCUS - יש לשלוט באפשרויות השונות למיקוד. נקודה בודדת, מקבץ נקודות, פוקוס עוקב ..... וכ"ו . חשוב לדעת איך משנים את שיטות המיקוד ורצוי לדעת באיזה שיטת מיקוד אתם מרגישים הכי בטוח לעבוד. הכוונה בבטוח - מקסימום סיכוי לקבל את מירב התמונות חדות לגמרי.
6 . רזולוציה - חשוב מאוד לדעת לכוון את הרזולוציה שבה אנו רוצים לעבוד וכן את הפורמט. רצוי מאוד לצלם בפורמט RAW+JPEG ורצוי JPEG
ברזולוציה הכי גבוהה FINE. כך מקבלים את המקסימום מבחינת איכויות הצילום. אם יש במצלמה אפשרות לשני כרטיסים רצוי לקבוע באיזה סדר ירשמו הקבצים על הכרטיסים.
7 . גודל הפריים - חשוב מאוד לבחור את גודל הפריים המקסימלי ולדאוג שהמצלמה לא תהיה מכוונת על קרופ כלשהו.
מצלמות MIRRORLESS
בנוסף לעל הפרמטרים המצויינים לעיל לגבי מצלמות DSLR במצלמות MIRRORLESS יש רמת תיחכום ומורכבות גבוהה יותר ולכן יש לשים לב למספר פרמטרים נוספים:
1 . FOCUS - חובה לדעת לכוון את שיטת הפוקוס ואת נעילת הפוקוס. לבדוק אם הפוקוס ננעל ועוקב על פנים / עיניים / או כל אופציה אחרת. לצורך צילום אנשים בסטודיו אני ממליץ להחור נעילה על עיניים.
2 . תצוגה - חובה לדעת לכוון היכן מתקבלת התמונה לאחר הצילום אם בתוך העינית או על מסך המצלמה. כמו כן מי שמעדיף לעבוד דרף המסך אז צריך לדעת איך בוחרים את הפוקוס על המסך ואיך מצלמים דרך המסך.
3 . אם מצלמים בסטודיו עם פלאש - זה אומר שכאשר נכוון את החשיפה המתאימה לתאורת פלאש, לדוגמא : מהירות 1/125 צמצם F/8, אז לא נוכל לראות בתצוגה המקדימה איך תראה התמונה בחשיפה זו. זה בגלל שבפרמטרים אלו המצלמה תראה את החשיפה רק כאשר הפלאש מבזיק. לכן יש להכנס לתפריט Image Preview Seting ושם לבטל את ה - Preview וכך נוכל לראות בתצוגה המקדימה ב - EV את התמונה גם לפני הצילום.
למצלמות ניקון מסדרה Z בדקו בסרטון הדרכה : https://www.youtube.com/watch?v=2G0m5w5WfXk
למצלמות קאנון מסדרה R. תפריט מצלמה (אדום) מספר 7. Exposure Simulation לכוון Disable.
למצלמות Sony יש לכוון Flash Mode - Wireless.
למצלמות פוג'י בדקו בסרטון : https://www.youtube.com/watch?v=EKHnoZm47wA&t=7s
הפרמטרים הנ"ל הם חובה לדעת
בנוסף לכך צריך ורצוי לקרא היטב את חוברת ההדרכה של המצלמה. המצלמות היום משוכללות מאוד ולעיתים חוברות ההדרכה כוללות מאות דפים וקשה להשתלט בפעם אחת על כל החומר. אבל רצוי מאוד בראשית להכיר היטב את כל תשעה הפרמטרים שהוזכרו במאמר זה ועם הזמן להרחיב את הידע וללמוד אופציות נוספות. שליטה במצלמה והכרת כל האפשרויות שקיימות בכלי העבודה מבטיחות תוצאות טובות יותר והנאה מתהליך הצילום.